Repair Cafe

Iets kapot? Kom naar ons repair cafe en wij bekijken het of we het kunnen maken.

Repair Cafe scheveningen

Een Repair Café is een repareerbijeenkomst, georganiseerd op buurtniveau.
Men kan er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers.

Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie.

Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en (beperkt) materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren.
Bijvoorbeeld op kleding, meubels, elektrische apparaten, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen en speelgoed.

Repair cafe

De Westerse maatschappij is gericht op consumeren. We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg.
Luxe goederen die we bezitten, gebruiken we steeds korter.
Zodra ze mankementen gaan vertonen een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een wollen trui met een gaatje in de elleboog  gooien we ze weg en kopen een nieuw product.
Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn.

De mogelijkheid om het oude product te repareren, komt bij veel mensen niet meer op. Mensen weten ook niet meer hoe dat moet.
Kennis op dit gebied verdwijnt zienderogen. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten (zoals bv. ambachtslieden, ouderen en mensen met een lagere opleiding), worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant.
Hun kennis wordt niet of nauwelijks benut. Terwijl deze mensen veel zouden kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving.

Het concept Repair Café is in 2009 bedacht door Martine Postma, destijds journalist/publicist in Amsterdam en Peter van Vliet, sustainability accelerator in Groningen.
Zij kwamen op het idee om in het hele land laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in te richten, waar buurtbewoners hun eigen kapotte spullen kunnen repareren, onder deskundige begeleiding en in een ontspannen sfeer.
Het allereerste Repair Café vond plaats op 18 oktober 2009, in Amsterdam-West.
Tientallen buurtbewoners en geïnteresseerden van verder weg kwamen die zondag naar de foyer van het Fijnhout Theater, waar tal van reparatiedeskundigen met gereedschap en materialen aanwezig waren.
De middag was een groot succes; het initiatief bleek duidelijk in een behoefte te voorzien.
Dat was voor de initiatiefnemers aanleiding om door te gaan en Stichting Repair Café op te richten.
Deze stichting biedt sinds 2011 ondersteuning aan lokale groepen in Nederland en daarbuiten die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.
Zoals bijvoorbeeld het Repair Café Scheveningen die nauw samenwerkt met Repair Café Den Haag.

a) repareren op een moderne manier terug te brengen in de lokale samenleving.
b) reparatiekennis te behouden en te verspreiden.
c) de sociale cohesie in de lokale samenleving te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement.

Vacature Repair Cafe

Ben jij handig en wil je duurzaam bezig zijn en andere mensen helpen.
Dan zijn wij opzoek naar jou.

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste gemotiveerde vrijwilligers!
Alle hulp die we krijgen is welkom, zelfs als je niet technisch bent maar wel iets voor ons kunt betekenen horen wij dat graag van u.

Heeft u interesse en/of vragen dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met dhr. de Jong via repaircafescheveningen@gmail.com

Electrische Apparaten

Denk hierbij aan het nakijken van een strijkijzer, een koffiezetapparaat, een airco, een radiospeaker, een cd speler die niet aan/uit wil, of het vervangen van een stekker, kabel, filter, lampenfitting, ledlampje/relais of het opschonen en/of solderen van filters, kabels of een koperen plaatje.

Kleding

Denk hierbij aan het korter maken van kleding, naden stikken en andere kleine aanpassingen.

Meubels & Hout

Het herstellen van handzame houten meubels, zoals bv een los pootje van een houten krukje.

Fietsen

Het maken van verlichting, banden plakken of andere kleine reparatie.