Waarom Een Repair Cafe

Waarom Een Repair Cafe?

De Westerse maatschappij is gericht op consumeren. We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg.
Luxe goederen die we bezitten, gebruiken we steeds korter.
Zodra ze mankementen gaan vertonen een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een wollen trui met een gaatje in de elleboog  gooien we ze weg en kopen een nieuw product.
Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn.

De mogelijkheid om het oude product te repareren, komt bij veel mensen niet meer op. Mensen weten ook niet meer hoe dat moet.
Kennis op dit gebied verdwijnt zienderogen. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten (zoals bv. ambachtslieden, ouderen en mensen met een lagere opleiding), worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant.
Hun kennis wordt niet of nauwelijks benut. Terwijl deze mensen veel zouden kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving.

 

Ontstaan Van Het Repair Cafe

Het concept Repair Café is in 2009 bedacht door Martine Postma, destijds journalist/publicist in Amsterdam en Peter van Vliet, sustainability accelerator in Groningen.
Zij kwamen op het idee om in het hele land laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in te richten, waar buurtbewoners hun eigen kapotte spullen kunnen repareren, onder deskundige begeleiding en in een ontspannen sfeer.
Het allereerste Repair Café vond plaats op 18 oktober 2009, in Amsterdam-West.
Tientallen buurtbewoners en geïnteresseerden van verder weg kwamen die zondag naar de foyer van het Fijnhout Theater, waar tal van reparatiedeskundigen met gereedschap en materialen aanwezig waren.
De middag was een groot succes; het initiatief bleek duidelijk in een behoefte te voorzien.
Dat was voor de initiatiefnemers aanleiding om door te gaan en Stichting Repair Café op te richten.
Deze stichting biedt sinds 2011 ondersteuning aan lokale groepen in Nederland en daarbuiten die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.
Zoals bijvoorbeeld het Repair Café Scheveningen die nauw samenwerkt met Repair Café Den Haag.

Huur Prijzen

Jij wilt graag een schap of stelling huren in onze fysieke winkel?

Webshop

Bekijk al onze producten die onze klanten aanbieden.

Repair Cafe

Product kapot? Laat jouw product repareren in ons repair cafe.